divendres, 31 d’octubre del 2008

Una feminista positiva en defensa del medi ambient


Björk és cantant, compositora i actriu. Va néixer al barri d’Oslin, a Reikiavic. Té 43 anys plens de talent i personalitat. A llarg de la seva carrera musical ha venut més de 50 milions de discs.

La natura i la música sempre l’han fascinat. De petita col·leccionava insectes. Als tres anys ja cantava peces de la pel·lícula basada en el musical de Broadway, The Sound of Music. Als onze, va interpretar en un festival escolar la cançó de Tina Charles, I love to love. Un professor la va enregistrar i enviar a una emissora de ràdio islandesa. Poc temps després, els seus pares firmaven el seu primer contracte amb la companyia discogràfica Fálkinn. Amb catorze anys, va crear el seu primer grup de música, Spit & Snot, una banda de punk formada íntegrament per noies. Björk era la bateria. L’any 1977 grava el seu àlbum de debut homònim, Björk, una recopilació de covers dels Beatles i Stevie Wonder, cantats en islandès.

Com a actriu, ha interpretat diferents papers en pel·lícules com, per exemple, The Junniper Tree (1987) o Dancer in the Dark (2000), on va rebre el premi a la Millor actriu al Festival de Cannes 2000 i va estar entre els candidats a rebre l’Òscar a la millor cançó amb I’ve Seen It All.

L’artista també ha treballat amb figures destacades del món de l’audiovisual com Michel Gondry o Chris Cunningham per realitzar els seus videoclips.

Björk té dos fills, Sindri ,el primer que va tenir amb Thor Eldon, ex company del seu grup Sugarcubes, i Isadora, fruit de la segona relació amb el realitzador Matthew Barney. A l’actualitat, viu en un vaixell a Nova York amb en Matthew, on té també el seu estudi de gravació.

La islandesa és una feminista positiva que té un compromís amb la defensa de la natura. De fet, acaba d’escriure un article al diari The Times on fa una dura crítica contra els gestors polítics i econòmics que han portat el seu país a la ruïna. Per això, ha publicat el seu nou senzill titolat Nattura, el mateix nom de la plataforma en defensa del medi ambient que recolza alternatives sostenibles que Björk firma al Times.