divendres, 14 de març del 2008

Experiència de periodista

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va organitzar la conferència “Televisió. Informació i espectacle”. Els convidats van ser:

Montserrat Abbad, directora de TVE-Sant Cugat.

Francesc Escribano, director de TV3.

Núria Ribó, periodista i escriptora.

Toni Soler, director i presentador del programa “Polònia” de TV3 i de “Minoria Absoluta” de RAC1.

Francesc Escribano va començar el debat explicant el dilema entre informació i espectacle. Segons el director de TV3, "la comunicació televisiva s’ha de regir per les lleis del bon periodisme; ha de tenir elements espectaculars per captar l’atenció de l’espectador. La televisió ha d’estar compromesa amb la veritat i l’espectacle". A quin compromís s’ha de ser més fidel? La resposta marcarà la diferència. La responsabilitat i el deure que s’adquireix amb més força a l’hora de comunicar la informació és l’element decisiu per mostrar les desigualtats entre els diferents canals de televisió. Escribano també va parlar del dubte d’escollir entre emetre el que la gent vol o el que creu que haurien de saber. El director de TV3 va afirmar que està compromès amb la segona opció; aquest és el seu contracte; sap que és un pas valent, arriscat però finalment, la gent ho agrairà.

Montserrat Abbad va parlar dels canvis que s’han produït en els darrers anys pel que fa al consum televisiu, “l’audiència està molt menys atenta, el públic és molt més infidel i s’ha de fer tot el possible per captar l’atenció de l’espectador. Els televidents han aumentat la seva participació en el mitjà mitjançant els SMS, Youtube,… Tot i així, no s’ha de renunciar a les formes periodístiques tradicionals”. Segons la directora de TVE de Sant Cugat, s’ha de ser competitiu, arribar a la gent sense anar en contra de la informació.

El següent torn de paraula va anar a càrrec de Núria Ribó. La ex corresponsal de TVE va destacar el concepte de la informació com a servei públic. Aquest tipus de comunicació ha de ser assequible i directe perquè pugui arribar a la gent. El bon periodista ha de tenir la ment oberta, sense prejudicis. Això és el que li ha de donar el sentit comú per fer la feina com cal. El periodisme ha de continuar sent una “eina combativa”; l’espectacle mai ens ha de fer oblidar que aquest mitjà també és un servei públic.

La nota divertida de la tarda la va posar Toni Soler. El comunicador va explicar que el seu espectacle necessita imperiosament informació. Segons Soler, “ el meu equip i jo sempre parodiem allò que és notícia però no fem un humor justicier. La feina de l’humorista no és mostrar allò que va malament sinó allò que fa riure”. El presentador va afegir que s’ha de vigilar amb el que es diu i “repartir les castanyes”.

Finalment, els ponents van voler reivindicar la lluita que tots els periodistes hem de fer per anar en contra del tòpic que diu “que la realitat no t’impedeixi fer un bon article”.