divendres, 11 d’abril del 2008

Eleccions a Itàlia

Silvio Berlusconi i Walter Veltroni

Els italians decideixen aquest cap de setmana qui serà el nou primer ministre de la República.

L'ex alcalde de Roma, Walter Veltroni (Partit Democràtic - centre esquerra) i Silvio Berlusconi (Poble de les Llibertats - centre dreta) són els candidats principals dels comicis italians. Els tres partits minoritaris (dos post-comunistes i els verds) de l'anomenada "esquerra radical" han format la coalició "Sinistra Arcobaleno", que molt aviat podria convertir-se en un partit pròpiament dit.

Els temes centrals de discussió de la campanya electoral han estat la crisi econòmica italiana, la baixada d'impostos, seguretat i legalitat, i l'avortament.

Segons els últims sondejos publicats fa gairebé dues setmanes, el "Poble de les Llibertats" de Berlusconi avantatja entre 6 i 9 punts al partit de Veltroni(PD), el seu principal adversari. Tot i així, la complexitat del sistema electoral italià fa difícil saber qui serà definitivament el nou primer ministre del país.

Al Senat existeix el "premi de majoria", aplicat només a escala regional i que pot provocar situacions anòmales com la possibilitat que un partit o coalició guanyi la Cambra però perdi el Senat. Aquesta llei qualificada com una "porqueria" per tots els grups polítics va ser reformada per l'últim Govern Berlusconi.