dimecres, 16 de gener del 2008

La vida actual de "Los Garcia"

El problema més important al que s’enfronta el consumisme actual és el descens del poder adquisitiu.

A la vista està l’engany que ens van fer a tots i totes amb l’arribada de l’Euro. Tot era molt bonic; semblava que la nova moneda seria la salvadora de l’economia europea. Fins i tot ens la van presentar a l’Estat Espanyol mitjançant un espot publicitari: “Los Garcia” que, a primera vista, semblava simpàtic però que amb el pas del temps s’ha demostrat com era de lleig i gasiu. Ara, la família de “Los Garcia” tenen una hipoteca a 50 anys; el pare treballa 12 hores al dia per poder fer front a les despeses familiars; el fill deu tenir 40 anys i encara no haurà pogut independitzar-se perquè no té feina estable i no te calés per trobar un habitatge digne i deu ser “mileurista”.

Les famílies cada cop estan més endeutades: hipoteques, crèdits…pagaments amb els que diàriament han de fer front. Estem tips de la gran quantitat d’anuncis que t’ofereixen diners a l’instant, això sí, amb uns interessos molt elevats. Un nou negoci de la societat capitalista i consumista: les “empreses de crèdits exprés”.

Les previsions de crisi econòmica mundial ja són una realitat. Diuen que a nosaltres ens arribarà amb més força l’any 2009. El primer pas ja ha aparegut als Estats Units d’Amèrica amb la crisi del mercat hipotecari. La solució que ens donen són les targetes de crèdit. Tu vas pagant i després et trobes que has de tornar el doble pels interessos. Un autèntic cercle viciós. Sembla que estem atrapats per aquesta vida de consum. Els governs mundials tenen molta feina per endavant ; la qüestió principal és quina sol·lució ens donaran. Sincerament, penso que les coses hauran de canviar radicalment si volem viure en un món millor i més ben repartit. Quina serà l’alternativa a la societat capitalista? El pas del temps ens donara la resposta tot i que, tal i com se’ns presenta la situació, el futur és veritablement incert.

Per conèixer una mica més el consumisme actual us vull recomanar un llibre:




"Vida de Consumo", de Zygmunt Bauman.

Fran Lledó