divendres, 9 de novembre del 2007

John Heartfield: Art i poder

Aquest artista marxista alemany va ser el precursor i una de les peces més representatives del grup Dada berlinès; està considerat com un dels grans innovadors de la tècnica del collage.
El situem dins del modernisme, més concretament, en el cosmopolitisme, que es va dur a terme durant la I Guerra Mundial.
D’ideologia socialista (el seu pare va ser l’escriptor socialista alemany Hans Herzfeld), tal i com observem en aquesta imatge, utilitza les tècniques del fotomuntatge i va recórrer a la provocació per anar en contra del règim nazi i d’Adolf Hitler.
Utilitza l’art per apropar-lo al poble de forma reivindicativa, i trencar les distàncies que el separaven de la vida. Aquests fotomuntatges porten una gran càrrega de denúncia política i social; és un tipus d’art utilitzat per lluitar contra el poder polític i, en aquest cas, contra el nazisme. Les seves imatges han influenciat enèrgicament l’art modern, fins i tot a la publicitat televisiva i de premsa.
Les seves expressions artístiques van tenir que lluitar contra la censura del Ministeri del Reich alemany, que va voler imposar la seva publicitat per reafirmar les conviccions ideològiques del règim nazi.
La pel·lícula de Charles Chaplin, El gran dictador és també una mostra més que l’artista no es pot desvincular dels seus deures socials.
L’art i el poder poden estar relacionats: el que realment importa són els interessos particulars que hi poden existir i la manera de fer-ho.

Fran Lledó